Новини клубу

Ігор Данилевський: "Вболівайте за футбол і вірте – у нас все буде добре"

Ігор Данилевський:

Керуючий справами команди Ігор Данилевський дав інтерв'ю прес-службі клубу.

"Шахтар" закінчив виступ в іграх сезону 2013/2014 років на 5-му місці. Це той результат, на який Ви розраховували?

Ні, звичайно. Керівництвом клубу було поставлено завдання завоювати путівку до першої ліги. На жаль, за підсумками сезону нам лише трьох очок не вистачило для її виконання. Минулий сезон залишив неоднозначне враження. З одного боку наша команда взимку провела три повноцінні навчально-тренувальні збори в Криму та Закарпатті, у міжсезоння відбулося якісне посилення складу, навесні продовжилася реконструкція клубної інфраструктури, завдяки керівництву в особі президента клубу генерального директора ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит" Героя України Олександра Миколайовича Богданова команда не відчувала проблем із фінансуванням. З іншого боку – бойові дії в Донецькій та Луганській областях, і, як наслідок, перенесення ігор, порушення тренувального та ігрового ритмів, розбалансування, порушення зіграності футболістів, заборона на ігри в Свердловську, ігри на нейтральних полях, плюс травми провідних гравців. Усі ці фактори в результаті позначилися на якості гри. Мені наша команда нагадувала літак, підбитий на зльоті – летіти може, а ось набрати висоту ніяк не виходить.

Якби команда проводила свої домашні матчі в Свердловську, вдалося б підвищитися в класі?

Зі стовідсотковою впевненістю відповідаю вам так. По-перше, граючи поза рідними стінами ми втратили підтримку своїх відданих уболівальників. По-друге, ігри на нейтральних полях поставили нас у нерівні умови із суперниками, позбавляючи нас фактора свого поля. По-третє, ігри на нейтральних полях за атмосферою на стадіоні, тишею на трибунах більше нагадували товариські ігри, які команда проводить на зборах. Але найголовніше це психологічний чинник. Дві третини колективу "гірників" – уродженці Донецької та Луганської областей. Дуже важко було налаштовувати хлопців на ігри, знаючи, що там, на батьківщині твої сім'ї, родичі знаходяться в зоні бойових дій і щохвилини наражаються на небезпеку. Але навіть не дивлячись на складну ситуацію, в якій наша команда опинилася, футболісти билися у кожній грі, створювали моменти, шкода, не завжди їх реалізовували. Нам у результаті трохи не вистачило майстерності та везіння. Грай ми в Свердловську, я впевнений, команда виконала б поставлене завдання.

Ігоре Борисовичу, свердловських уболівальників хвилює одне питання – що далі? Яка доля команди?

На жаль, порадувати наших уболівальників поки що нічим не можу. Ситуація в нашому регіоні залишається напруженою, точаться бойові дії, на дорогах численні блокпости, у зв'язку з чим продовжує діяти заборона ФФУ та ПФЛ на проведення ігор у Свердловську. Після заключного туру чемпіонату в Овідіополі команда у повному складі зібралася на своїй базі в Свердловську. Були проведені загальнокомандні збори, на яких керівництво клубу підбило підсумки сезону, подякувало хлопцям за роботу. До 30 червня футболісти пішли у відпустку. Весь червень керівництво клубу проводило консультації з ФФУ, ПФЛ, атестаційним комітетом, генеральним спонсором ПФК "Шахтар" щодо участі свердловчан у змаганнях сезону 2014/2015 років. У результаті було ухвалено дуже складне рішення – клуб зберегти, команду розпустити. Прохання клубу до ФФУ та ПФЛ про призупинення участі свердловського "Шахтаря" в змаганнях із збереженням професіонального статусу до закінчення бойових дій у регіоні було задоволене. На сьогоднішній день усі футболісти отримали статус вільних агентів. Клуб виконав усі свої зобов'язання – хлопці пішли, не маючи боргів із заробітної плати, преміальних. У штаті клубу крім мене продовжують працювати бухгалтер, два дитячі тренери та три працівники, які займаються обслуговуванням футбольних полів стадіону імені М.І.Горюшкіна. Найближчим часом основними напрямками нашої роботи буде робота з групами підготовки ДЮФК при ПФК "Шахтар", роботи з покращення інфраструктури клубу, приведення документації клубу до регламентуючих норм ФФУ, догляд за футбольними полями на головній спортивній арені Свердловська, селекційна робота на перспективу.

Треба розуміти, що проведення в черговому футбольному чемпіонаті домашніх ігор на нейтральних полях вже не розглядалося?

У вашому питанні не все так просто, як здається на перший погляд. Я ще раз повторюся, рішення про не участь у змаганнях у новому сезоні далося керівництву клубу дуже нелегко. Дуже складно ламати те, що створювалося протягом п'яти років. Але іншого виходу із ситуації керівництво клубу не бачило. Тут можна назвати дві основні причини. Перша: ніхто не може гарантувати безпеку гравців, тренерського штабу, адміністрації команди під час переїздів територією, на якій ведуться бойові дії. Друга: через бойові дії в Луганській області у Свердловську не працюють банки, автоматично блокуються банківські рахунки клубу, у зв'язку з чим виникають проблеми з оплатою рахунків, що виставляються клубу з організації ігор на нейтральних полях. А тут і оренда полів як для ігор, так і для проведення тренувань нашої та гостьової команд; оплата послуг МНС, швидкої допомоги, міліції із забезпечення проведення матчів; проживання та харчування суддівської бригади; проживання, харчування, добові делегації нашої команди; транспортні витрати. Все мною вище перераховане не дає повноцінно існувати клубу. Це повторюю основні причини. Також у керівництва клубу, у свердловських уболівальників виникає резонне питання: свердловський "Шахтар" існує, щоб радувати футболом працівників вугільного підприємства ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит" – який сенс тоді нам грати на чужих полях далеко від своїх трудових колективів, від своїх уболівальників?

Ситуація складна, але чи є маленький промінчик надії, що "Шахтар" відродиться, як птах Фенікс, і все ж таки зможе стартувати в новому сезоні?

Для початку треба, щоб у Луганській області закінчилася війна, і настав мир. Через бойові дії навіть першість Луганської області серед аматорських колективів, куди ми заявили "Шахтар-2", відкладена на невизначений термін. Свердловський "Шахтар" пройшов атестацію ФФУ на сезон 2014/2015. Із фінансуванням у клубу проблем немає. Футбольні поля в ідеальному стані. Клубна інфраструктура також знаходиться на найвищому рівні. Близько 70% гравців минулого складу готові повернутися до команди. Трансферне вікно закривається 31 серпня, тому укомплектуватись ми встигнемо. Головне – мир нашій землі, і можливість приймати суперників на стадіоні імені М.І.Горюшкіна в Свердловську. Учора, 7 липня, відбулося розширене засідання ПФЛ, на якому було ухвалено рішення зберегти Favbet Лігу 1 у кількості 16 команд та проводити змагання в два кола. Щодо Другої ліги, то склад учасників та формат змагань остаточно затверджені не були і рішення з цього питання відкладено до серпня. Якщо до середини серпня в нашому регіоні припиняться бойові дії, то професіональний футбол повернеться до міста Свердловськ.

Незважаючи на всі проблеми, які переживає команда в даний момент, щоб ви хотіли побажати свердловським уболівальникам?

Хочу побажати всім уболівальникам свердловського "Шахтаря", перш за все, миру та терпіння, віри в команду, щоб вони, як завжди, підтримували її. А також сказати їм слова подяки: багато вболівальників дзвонять, цікавляться справами в команді, переживають, кажуть приємні слова. Дякуємо всім за підтримку, бажаю всім удачі, благополуччя та здоров'я. Вболівайте за футбол і вірте – у нас все буде добре.

Прес-служба ПФК "Шахтар"