Новини клубу

Звітно-виборча конференція ПФЛ

Звітно-виборча конференція ПФЛ

27 червня в Полтаві пройшла ІV звітно-виборча конференція ПФЛ. Захід проводився в конференц-залі навчально-тренувальної бази футбольного клубу "Полтава", яка була урочисто відкрита буквально за годину до початку самої конференції.

Будівництво, яке тривало кілька років, обійшлося власнику команди Леоніду Соболєву в десять мільйонів доларів. Нова спортивна споруда, розташована серед соснового лісу, відповідає всім вимогам сучасності. На заході були присутні не лише футбольні чиновники та футболісти ФК "Полтава", а й місцеві жителі, та робітники, які будували об'єкт. Слід зазначити, що президент Полтави Леонід Соболєв анонсував будівництво нового клубного стадіону, який планується завершити в червні 2017 року. Спортивна арена вміщатиме 13 тисяч глядачів.

Сама конференція, на якій ПФК "Шахтар" (Свердловськ) представляли віце-президент клубу Геннадій Вікторович Горбов та керівник справ Ігор Борисович Данилевський, обороти набирала поступово. Сумбурно обговорювалося питання кількості команд, яким у наступному сезоні грати в першій лізі. Зараз, за сукупністю проблем та обставин у футболі України та в цілому по країні вимальовується перспектива комплектації цього дивізіону 17-ма клубами. Лише на початку липня настане ясність щодо фінансової спроможності ФК "Нива" (Тернопіль). Кому-кому, а президентам клубів або їх уповноваженим представникам як керівникам, які постійно живуть усередині процесу, має бути зрозуміло "на автоматі", що робити календар для непарної кількості учасників, м'яко кажучи, є безумством, оскільки через вимушений простой кожного з учасників змагання в одному з турів повністю порушується циклічність тренувально-ігрового процесу.

І, проте, навіть на цю "дрібницю" було витрачено певний час, щоб до свідомості всіх делегатів дійшла така очевидна істина. Зрозуміло, цей момент можна пояснити не незнанням, а підвищеною нервозністю деяких учасників конференції в очікуванні головного питання порядку денного. виборів президента ПФЛ.

На посаду голови організації претендували діючий президент Мілетій Бальчос та виконавчий директор ПФЛ Сергій Макаров. Внаслідок закритого голосування новим президентом ПФЛ було обрано Сергія Макарова, за якого проголосували 20 кандидатів. Мілетій Бальчос отримав 16 голосів. Нагадаємо, ПФЛ була організована у 1996 році. Її першим президентом став Григорій Суркіс, який керував до 2000 року. У 2000-2008 роках лігою керував Равіль Сафіуллін. У 2008-2010 роках президентом був Святослав Сирота, якого змінив після позачергової конференції 2010 року Мілетій Бальчос. Аж до створення Прем'єр-ліги у 2008 році ПФЛ керувала усім професіональним футболом у країні. Нині Ліга займається справами команд Першого та Другого дивізіонів українського футболу.

Новообраний президент Сергій Макаров одразу заявив, що планує змінити систему управління. Він запропонує обрати центральну раду в тому ж складі, який був до цього, і до прийняття нового статуту ПФЛ цей орган виконуватиме свою роботу. До складу ради входили Пожечевський, Волобуєв, Шам, Кміть, Колючий, Недяк, Колос, Каплун, Гатауллін та власне Макаров, проте зі складу вийшов Каплун. За словами нового президента, перехідний період триватиме два місяці. Сергій Макаров також повідомив, що наступна позачергова конференція, на якій буде прийнято новий статут ПФЛ, орієнтовно відбудеться 27 серпня в Києві.

Окремою темою для обговорення на Конференції стала складна ситуація з клубами, які опинилися в зоні бойових дій на Сході України. Були заслухані виступи представників усіх команд даного регіону, основні аргументи яких зводилися до відсутності гарантій безпеки учасників змагань, зростаючими фінансовими витратами через ігри на нейтральних полях, і, як наслідок, втрата головної соціальної складової – уболівальники Сходу України залишаються без футболу, а також проблемами фінансового порядку, пов'язаними з блокуванням банківських рахунків клубів та закриттям банків під час проведення бойових дій у регіонах. У результаті було прийнято рішення зупинити участь у змаганнях клубів, що опинилися в зоні бойових дій, із збереженням професіонального статусу в структурі ПФЛ.

На завершення роботи конференції ПФЛ у Полтаві було названо нового володаря Золотої відзнаки ПФЛ. Нагородою було відзначено президента друголігового ФК "Карлівка" Андрія Сокола, який безоплатно допомагав з ігровим і тренувальним процесом клубам, що опинилися в зоні АТО. Він безкоштовно надавав стадіон свого клубу командам, які опинилися в скрутній ситуації. Особлива подяка дісталася президентові першолігового ФК "Геліос" (Харків). Олександру Гельштейну. Коли взимку приміщення ПФЛ на вулиці Грушевського було пошкоджено під час маніфестацій, Гельштейн врятував Лігу, надавши приміщення для її роботи.

Прес-служба ПФК "Шахтар"