Новини клубу

ПФК "Шахтар": підбиваємо підсумки сезону 2013-2014

ПФК

Попередній сезон свердловський "Шахтар" завершив з "бронзовими" медалями другої ліги. У матчах плей-оф путівку до першої ліги "гірники" виборювали зі столичним "Динамо-2", і лише точний удар киянина Морозенко не дозволив свердловчанам підвищитись у класі. Поразка від динамівців не зменшила амбіції "Шахтаря".

У міжсезоння команда змогла якісно посилитись, компенсувавши відхід кількох ключових гравців придбанням нових перспективних виконавців. У клубі велику увагу приділили інфраструктурі. Стахановськими темпами за чотири місяці було реконструйовано місцевий спорткомплекс. Газон центрального футбольного поля оновленого свердловського стадіону імені Горюшкіна, який раніше викликав справедливі нарікання щодо своєї якості, тепер став, мабуть, найкращим у другій лізі. Навіть пізно восени він витримував складні кліматичні умови, отримуючи цілком заслужені п'ятірки від арбітрів. На сезон 2013-2014 років керівництво клубу поставило перед командою високе завдання: завоювати путівку до першої ліги.

Старт нового футбольного сезону був змазаний образливою поразкою в Горностаївці від місцевого "Миру" (0:2). Як показали подальші матчі, успіх "мирян" не був випадковим, під натиском горностаївської команди не встояли "Гірник-Спорт", "Кремінь", "Шахтар-3". Незважаючи на конфуз у дебюті чемпіонату підопічним Геннадія Сушка вдалося набрати непоганий хід і втриматись у лідируючій групі. А далі була дев'яти матчева безпрограшна серія, в якій свердловчани ззяли гору над "Славутичем" (2:0), "Енергією" з Нової Каховки (1:0) та Миколаєва (2:1), "Скалою" (1:0), " Макіїввугіллям" (3:1), "Сталлю" (4:2) і розійшлися миром з "Гірником" (0:0), "Оболонню-Бровар" (2:2), ФК "Тернопіль" (1:1).

Вдало свердловчани виступили і в Кубку України, діставшись вдруге у своїй історії до стадії 1/8 фіналу розіграшу. Але саме участь на двох фронтах, спричинила невеликий спад у грі, який припав на вересень місяць. Дуже болючими були домашні поразки від ФК "Карлівка" (0:2) та "Гірника-Спорт" (0:2). Дуже непростим видався матч 13-го туру в Херсоні проти "Кристала", у якому свердловчани виявили справжній бійцівський характер, відігравши в меншості дефіцит у два м'ячі (2:2). До 16-го туру спад у грі зійшов нанівець, команда ожила та видала нову дев'яти матчеву безпрограшну серію, яка тривала до кінця осінньої частини чемпіонату. У трьох іграх було зафіксовано нічийний результат, у решті видобуто стовідсоткову кількість очок. На цей відрізок припали дві великі перемоги "помаранчево-чорних" над "Енергією" з Нової Каховки (4:0) та "Реал Фармою" (5:2), і... одна велика поразка (на статистику чемпіонату не впливає, тому що матч був кубковим) від гранду українського футболу – київського "Динамо" (0:4). Лише наприкінці другого тайму досвідченим футболістам команди Прем'єр-ліги вдалося зламати спротив свердловчан.

Осінню частину чемпіонату "гірники" завершили на четвертій позиції. Результативний фінішний ривок цілком міг дозволити "Шахтарю" піти на зимовий антракт і на другому місці, проте нічиї з киянами та черкасцями зіграли на руку суперникам. Але четверте місце – місце в зоні першої ліги – було гарним доробком перед футбольною весною. У зимове міжсезоння свердловський "Шахтар" провів три навчально-тренувальних збори – два в Криму, один на Західній Україні. Тренерським штабом було проведено солідну ротацію: у складі з'явилося одразу дев'ять нових футболістів. На жаль, до старту весняної частини чемпіонату не дожили три команди другої ліги і це, поза сумнівом, негативно позначилося на ігровому ритмі команд під час чемпіонату.

Стартували свердловчани виїзним поєдинком з "Тернополем". На жаль, один з ключових поєдинків у боротьбі за підвищення в класі завершився мінімальною поразкою "гірників" (0:1). Далі була домашня перемога над принциповим суперником – ФК "Макіїввугілля" (2:0) і бойова нічия в Дніпродзержинську з місцевою "Сталлю" (1:1), яка лідирувала на той момент. До речі, матч проти макіївчан став першим і єдиним, який спромоглися подивитися свердловські вболівальники в другому колі чемпіонату. Соціально-політична криза в Україні, що дісталася точки кипіння, поставила серйозні питання перед ПФЛ і клубами східного регіону. Професіональна футбольна ліга спочатку винесла рішення про перенесення низки ігор на пізніший невизначений термін, а надалі взагалі заборонила проводити матчі в Донецькій, Луганській, Харківській та Одеській областях. Перенесення ігор (деякі не цілком виправдані) плюс відсутність повного комплекту клубів у змаганнях призвели до того, що свердловський "Шахтар" практично на цілий місяць випав з турніру, задовольняючись лише тренуваннями та спарингами з аматорськими колективами.

Виступи на офіційному рівні "гірники" відновили 1 травня матчем проти ФК "Карлівка". Рваний календар та відсутність нормальної ігрової практики зробили свою справу – свердловчани не змогли здолати карловчан, незважаючи на повну ігрову перевагу, пропустивши гол у компенсований час зустрічі (0:1). Після прикрої поразки в Карлівці знову була двотижнева вимушена перерва. А потім болісна поразка в Комсомольську (1:4), за невикористаних у першому таймі з дюжину гострих моментів біля воріт "Гірника-Спорт". Далі знову було перенесено матчі з "Крісталом" та "Шахтарем-3", з донеччанами, до речі, свердловчани в підсумку так і не зіграли. Заборона на проведення ігор у Свердловську залишала "Шахтарю" лише два варіанти: призупинення участі в чемпіонаті через форс-мажорні умови, викликані військовими діями, або проведення домашніх ігор на нейтральних полях. Керівництвом клубу було прийнято рішення продовжити виступ команди в турнірі із збереженням завдання на сезон – завоювання путівки до першої ліги. У результаті свердловський "Шахтар" практично переїхав до Білої Церкви, де як номінальні господарі провів на місцевому стадіоні "Трудові Резерви" три поєдинки. "Сухими" нічийними результатами закінчилися зустрічі з "Кремнем" та "Гірником", при цьому свердловчани в цих матчах створили стільки гольових моментів, що їх з лишком вистачило б на кілька ігор, проте проблеми з реалізацією призвели до втрати чотирьох "золотих" очок. Вже як гості "Шахтар" обіграв справжніх господарів білоцерківської спортивної арени - "Арсенал-Київщину" (2:1). Як результат, ми опустилися далеко за межі четвірки найсильніших і втратили шанси на підвищення в класі. Дві останні зустрічі чемпіонату "Шахтар" виграв із загальним рахунком 7:0. Були биті в Білій Церкві херсонський "Кристал" (4:0) та на виїзді овідіопольська "Реал Фарма" (3:0).

Підсумок неоднозначного футбольного сезону 2013-2014 для свердловського "Шахтаря" – 5 місце. Після 36-ти турів свердловчани набрали 67 очок – всього лише на 3 та 4 очки відповідно відставши від четвертої позиції "Гірника" і третьої – ФК "Тернопіль". Виконати поставлене завдання підопічні Геннадія Сушка не змогли, зупинившись за крок від заповітної четвірки. Як виправдання можна, звичайно, навести кілька як об'єктивних, так і суб'єктивних причин:

  • навесні гостро постала проблема з лазаретом. Після зимової перерви ми не дорахувалися одразу кількох футболістів. Серйозні травми отримали Головко та новачок Івлєв, у першому ж весняному поєдинку тернополяни грубим прийомом відправили на лікарняне ліжко Шеремета, трохи пізніше "вилетіли" Шарко, Колесніченко та Лукашов;
  • двотижневі "дірки" між матчами ніяк не можна назвати ігровим ритмом для будь-якої професіональної команди;
  • ігри на нейтральних полях поставили в нерівні умови суперників і позбавили футболістів головної переваги "домашніх стін" – підтримки своїх уболівальників;
  • бойові дії в донецько-луганському регіоні позначилися на моральному та психологічному настрої гравців.

Якщо до всього ще додати тотальну невдачу при завершенні атак, то так і хочеться сказати: от якби… Але як любить зазвичай у таких ситуаціях говорити віце-президент клубу Геннадій Вікторович Горбов: "Історія не терпить умовностей".

Прес-служба ПФК "Шахтар"