Новини клубу

Інтерв'ю з керуючим справами команди

Інтерв'ю з керуючим справами команди

Незвично тихим для вихідного суботнього вечора був учора стадіон імені Н.І.Горюшкіна. Зважаючи на скасований головний матч 30 туру між свердловським "Шахтарем" та криворізьким "Гірником" на смарагдово-зеленому газоні футбольного поля замість футболістів господинею була система автоматичного поливу, на спортивних майданчиках комплексу ганяли м'яч хлопчаки, біля турнірної таблиці про щось активно спорили місцеві футбольні аксакали.

Оскільки писати звіт про гру відкладалося на потім, спочатку промайнула думка поспілкуватися з уболівальниками футболу, тими, хто сперечався біля турнірної таблиці, і за підсумками бесіди написати невелику статтю. Але несподівано в офісі клубу на своєму робочому місці ми застали керуючого справами команди Ігоря Данилевського. Стурбований і втомлений, як мені здалося, Ігор Борисович зустрів нас усмішкою: "Що теж вдома не сидиться?". На нашу пропозицію дати інтерв'ю для клубного сайту він спочатку відповів відмовою, потім все ж таки погодився.

Ігоре Борисовичу, команда відпочиває, якщо не секрет, що вас привело в такий пізній вечір на стадіон?

Ви вже у своєму питанні практично дали відповідь. Я зараз працюю в офісі саме тому, що команда відпочиває. Що роблю? Шукаю в Інтернеті постачальників настільного футболу, хочу замовити кілька столів для команди. Адже хлопцям треба десь відточувати свою спортивну майстерність. Якщо на трав'яному полі не виходить, нехай у настільному футболі відчують дух змагання.

Я знаю, ви людина з великим почуттям гумору, і, озираючись на останні події, мені зрозумілий ваш сарказм. Але якщо серйозно?

Якщо серйозно, намагаюся знайти чергового суперника для спарингу. На жаль, поки що безрезультатно. Любительські колективи Луганщини проводять змагання на обласний кубок. У сусідній Донецькій області команди задіяні у своїх обласних турнірах. Залишається настільний футбол. Розумієте, у квітні ми провели дві офіційні ігри, 5-го у Свердловську та 9-го у Дніпродзержинську. Решту часу ми тільки тренуємося, граємо двосторонки, проводимо спаринги з аматорами. Коли буде наступна офіційна гра одному богові, тільки відомо. Готувались дати бій одному з наших конкурентів у боротьбі за призові місця. На жаль, ПФЛ матч скасувала.

Ваша думка про перенесення гри з "Гірником"?

Я вважаю перенесення нашої гри 30 туру невиправданим рішенням ПФЛ. Переконливої та виразної відповіді на питання "чому ми не граємо" особисто я так і не почув. Більше того, рішення про перенесення приймалося з порушенням Регламенту змагань, згідно з яким зміна дати матчу у випадках, не передбачених Регламентом, можлива виключно за наявності поважних причин та згоди двох клубів. Мені незрозумілі подвійні стандарти ПФЛ. Свого часу прохання нашого клубу посунути на один день від календарної дати гру з донецьким "Олімпіком", адміністрація ПФЛ не задовольнила, пославшись на відмову суперника. Україна з листопада минулого року живе в умовах барикад, майдану та блокпостів. Першість у нас відкрита, надзвичайний стан в Україні не вводився. Якщо було вирішено грати – треба грати.

Увечері 25 квітня до Свердловська прибула делегація ПФЛ на чолі з президентом Мілетієм Бальчосом. На запитання віце-президента ПФК "Шахтар" Геннадія Горбова про причину скасування матчу Мілетій Володимирович відповів: "Життя та безпека людей у мене завжди будуть на першому місці". Геннадій Вікторович уточнив: "Де ви побачили небезпеку у Свердловську, ви побачили людей у балаклавах і зі зброєю в руках, барикади з шинами, що горять, агресивно налаштоване місцеве населення з російськими прапорами?". На що президент ПФЛ відповів: "Дорогою до вас я бачив блокпости та листівки із закликом до заборони масових заходів". Я так розумію, була на увазі "Інструкція мирному населенню Краматорська та Слов'янська щодо виживання на територіях, де діють російські терористи", екземпляр якої розмістила на своєму сайті прес-служба ПФЛ.

З приводу скасування матчу керівництву свердловського "Шахтаря" були телефонні дзвінки від членів Центральної Ради ПФЛ, троє вибачилися, один з подивом цікавився, чи справді в Свердловську напружена соціально-політична обстановка. Я їздив на виїзд із командою до Дніпродзержинська, і вже 8-10 квітня на нашому шляху слідування також були блокпости, нас зупиняли, перевіряли документи і ми продовжували рух далі. З'їздили, зіграли, все гаразд. Я вважаю, що своїм рішенням про перенесення, ПФЛ створила прецедент. Тепер будь-яка команда, яка має грати в Донецькій або Луганській областях, може вимагати перенесення гри, посилаючись на складну ситуацію в регіонах. Ну і куди ми тоді зайдемо з такою постановкою питання?

Ігоре Борисовичу, як ви вважаєте, чи все було зроблено свердловським "Шахтарем" для забезпечення безпеки учасників матчу, суддівська бригада не виявляла стурбованості місцем свого призначення на гру?

З суддівською бригадою, інспектором матчу жодних проблем не було. Люди їхали виконувати свою роботу. Були погоджені моменти за місцем приїзду, зустріч, розміщення, заброньовані номери у готелі. Навпаки, їх здивувало повідомлення про скасування гри. Щодо забезпечення безпеки... Мені навіть нічого не хочеться говорити. Я взагалі не розумію, про що йдеться. Розумієте, по-перше, сьогодні я не бачу в Свердловську небезпеки, як такої. По-друге, "гаряча точка" – Слов'янськ та Краматорськ – знаходяться від нас на відстані 200 км. Я особисто займався питаннями безпеки гри з "Гірником" і скажу вам, що ті заходи, які наш клуб вжив на цю гру, не йдуть у жодне порівняння з аналогічними заходами, які ми здійснили на минулорічному кубковому поєдинку з київським "Динамо". А там гра проводилася під егідою Прем'єр-ліги і вимоги безпеки учасників матчу були дуже високі. Тим більше, ми знали, що до нас на гру їде делегація ПФЛ, і хотіли показати, як клуб вміє працювати в цьому напрямку.

До речі, якою була мета візиту делегації ПФЛ до Свердловська?

Якщо чесно, я не можу відповісти на це питання. Просто не зрозумів. Можливо, подивитися, наскільки у нас "небезпечно" в Свердловську проводити ігри. Запитайте у керівництва клубу, раптом щось пропустив. За інформацією прес-служби ПФЛ метою робочої поїздки делегації у складі президента ПФЛ Мілетія Бальчоса, інспектора ПФЛ Євгена Мороза та директора "Ліги Футбол" Владислава Догадайло було здійснення допомоги у питаннях організації заходів щодо забезпечення правопорядку під час проведення футбольних матчів, а також вивчення фінансового стану клубів. У ході відрядження Мілетій Бальчос мав відвідати футбольні клуби "Сталь" Алчевськ, "Карлівка", "Полтава", "Нафтовик" Охтирка, "Геліос" Харків, "Славутич" Черкаси, "Сталь" Дніпродзержинськ, "Кремень" Кременчук, "Гірник-Спорт" Комсомольськ, "Шахтар" Свердловськ. Під час перебування у Свердловську мала відбутися зустріч з керівництвом ФК "Гірник" Кривий Ріг. Але замість того, щоб відвідати футбольний матч "Шахтар" - "Гірник", дати оцінку організації футбольного дійства, президент ПФЛ скасував гру. Особисто за моєї участі, озвучені вище прес-службою ПФЛ питання не обговорювалися. Єдине, що я провів Мороза та Догадайло територією стадіону, розповів про проведену реконструкцію, показав офіс клубу. Гості залишилися задоволені побаченим.

Керівництво свердловського "Шахтаря" наполягатиме на присудженні технічної поразки ФК "Гірник"?

Ми поважаємо колег з футбольного цеху і якби дійсно в нашому регіоні була загроза безпеці для всіх учасників матчу, я маю на увазі, як футболістів, суддівську бригаду, так і глядачів, наш клуб першим би звернувся до ПФЛ із проханням про відміну гри. Запитань до ФК "Гірник" Кривий Ріг у нашого клубу немає. У нас є питання до ПФЛ. Нам "ліві" залікові бали не потрібні. Ми хочемо грати у футбол, ми готуємося, ми беремо на себе відповідальність, що в регіоні все спокійно, ми гарантуємо безпеку всім учасникам матчу, а нас не чують, або не хочуть почути. Коли команда без об'єктивної причини не з'являється на матч – це технічна поразка. Не прибув "Гірник" на гру – отримай "бублик". Все просто. Але в даному випадку рішення про відміну матчу взяла на себе ПФЛ. Ще раз повторюся, створено прецедент для перенесення ігор.

І на закінчення інтерв'ю, розкажіть про подальші плани команди?

У суботу команда провела ранкове тренування, і всі футболісти були розпущені додому. Коли зберемося, чи поїдемо на гру до Карлівки – рішення прийматиме керівництво клубу. На три весняних навчально-тренувальних збори, на заробітну плату за нинішніми мірками витрачено величезну суму, а команда не грає. Незважаючи на найважчу економічну ситуацію в Україні, генеральний директор ДТЕК Максим Вікторович Тимченко, генеральний директор ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит" Олександр Миколайович Богданов знаходять гроші на покращення клубної інфраструктури, реконструкцію стадіону, футбольний полів. Постає питання навіщо? Адже стадіон має використовуватись. Реакція президента клубу, членів правління категорична – якщо нам не дають грати у футбол, керівництво клубу не бачить сенсу далі вкладати у нього гроші. Наступний тур ми маємо грати 1 травня в Карлівці. Дорога туди проходить трасою Ростов-Харків якраз повз Слов'янськ. І якщо президент ПФЛ турбується за життя та безпеку гравців криворізької команди, то я не бачу жодного криміналу у тому, що президент нашого клубу переживає за життя та безпеку футболістів "Шахтаря". Після вихідних думатимемо і прийматимемо рішення.

Прес-служба ПФК "Шахтар"