Новини клубу

Подвійні стандарти

Подвійні стандарти

Матч 30 туру чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги "Шахтар" Свердловськ - "Гірник" Кривий Ріг перенесено на пізній термін у зв'язку з нестабільною ситуацією в Луганській області та можливою загрозою безпеці ФК "Гірник". Лист з таким формулюванням о 12:23 надійшов із ПФЛ до офісу свердловського "Шахтаря" 25 квітня. Все б нічого, тільки постає питання: хто і де побачив ту саму загрозу безпеці для приїжджої команди в Свердловську?

Виходить, проводити ігри напередодні в Донецьку ("Шахтар-3" - "Енергія"), Макіївці ( "Макіїввугілля" - "Гірник-Спорт") можна, на території окупованого Криму того ж дня ("Титан" - "Нива") можна, проводити ігри прем'єр-лігових команд у Донецьку, Маріуполі, Луганську можна, а у Свердловську, де спокійна соціальна та політична обстановка, немає жодних ознак сепаратизму та расизму в суспільстві – не можна. Подвійні стандарти, панове, подвійні стандарти...

Метушня навколо майбутнього матчу почалася 22 квітня, коли спочатку в телефонній бесіді представники ФК "Гірник" повідомили, що президент криворізького клубу навідріз відмовляється відправляти команду на виїзд, побоюючись "сепаратистів", а потім у листі попросили забезпечити безпеку делегації ФК "Гірник" у Свердловську та прилеглому до міста районі. Обговорювалася між клубами і можливість приїзду криворізької команди до Луганська поїздом. Жодних проблем це питання у свердловчан не викликало, "Шахтар" не раз і цього сезону і минулого посилав на залізничний вокзал Луганська клубний автобус і з супроводом машини ДАІ забезпечував приїжджій команді проїзд, поселення в готель, передігрове тренування, саму гру та зворотний трансфер на залізничний вокзал. Єдиним нашим проханням до криворіжців було надіслати нам офіційний лист, у якому ми просили гостей розписати потрібний їм час, дати та місце використання транспорту.

Наступного дня ФК "Гірник" повідомив, що делегація команди 25 квітня виїжджає з Кривого Рогу клубним автобусом і селиться в готелі нашого географічного сусіда м. Ровеньки. З ПФЛ надійшло настійне повідомлення про посилення заходів щодо забезпечення безпеки гостей. І хоч обстановка в Свердловську спокійна і нічим не відрізняється від обстановки в цілому по всій країні, ми без питань зробили все можливе, щоб гості відчували себе на виїзді затишно.

Було досягнуто домовленості з Ровеньківським МВ УМВС щодо забезпечення безпеки делегації ФК "Гірник" під час проживання в готелі м. Ровеньки. Було досягнуто домовленості з Свердловським МВ УМВС про забезпечення охорони громадського порядку та безпеки ФК "Гірник" на стадіоні імені М.І.Горюшкіна у м. Свердловську посиленими нарядами міліції, про виділення наряду офіцерів міліції для зустрічі ФК "Гірник" на кордоні Донецької та Луганської областей, супроводу від готелю м. Ровеньки до стадіону в м. Свердловську та після закінчення матчу від стадіону до кордону Донецької та Луганської областей. Крім того, були заброньовані номери в готелі для суддівської бригади, виготовлені афіші, квитки, програми до матчу, дана реклама в місцеві ЗМІ та телебачення. Місто жило в очікуванні майбутнього свята під назвою "Його величність футбол". Але, як показали наступні події, всю проведену клубом роботу було одним розчерком пера функціонерів ПФЛ відправлено на звалище історії...

Ось тут і виникає у керівництва ПФК "Шахтар" резонне питання: чому? Чому в Донецькій області, регіоні, де справді неспокійно, грати можна, а в Свердловську – не можна? Чому рішення про перенесення гри приймається в односторонньому порядку, задовольняючи прохання однієї сторони і не враховуючи аргументи другої? Чому свердловський "Шахтар", який спочатку волею календаря (технічний пропуск туру та пропуск туру через команду, що знялася), а потім "вольовим" рішенням функціонерів ПФЛ три тижні не має ігрової практики на офіційному рівні, а кінцівку сезону у зв'язку з невиправданим перенесенням повинен буде проводити, як загнаний кінь? Чому команди, які претендують на підвищення в класі, ставляться в нерівні умови, порушується спортивний принцип? Найцікавіше, що о 17:00 25 квітня до Свердловська з візитом прибула делегація ПФЛ на чолі з президентом Бальчосом. Мілетій Володимирович виглядав стомленим; у розмові з віце-президентом ПФК "Шахтар" Геннадієм Горбовим, керуючим справами команди Ігорем Данилевським, головним тренером свердловчан Геннадієм Сушко зазначив, що чутки про ситуацію на Сході України роздуті ЗМІ; поскаржився на погані дороги; і так і не зміг дати виразних відповідей на вище перераховані питання.

Керівництво, тренерський штаб і футболісти свердловського "Шахтаря" вибачаються перед уболівальниками клубу за незручності: ми фізично не встигаємо зробити анонс скасування матчу. Багато хто з вас після зміни прийде на стадіон, але футболу з незалежних від нас причин не буде.

Вже ввечері серед свердловських любителів футболу пішли різні пересуди, дзвінки в клуб. Тому, на завершення ще раз хочемо запевнити вболівальників свердловського "Шахтаря" &ndash наш клуб зробив все, що від нього залежить для проведення гри з ФК "Гірник" на найвищому рівні. Сподіваємось на вашу підтримку та розуміння.

Прес-служба ПФК "Шахтар"