Новини клубу

Відео-сюжет до ювілею свердловського "Шахтаря"

Відео-сюжет до ювілею свердловського

Цього року свердловському футболу виповнилося 80 років. Навесні 1939 року була створена футбольна команда "Шахтар", що сприяло розвитку та пропаганді масового футболу в регіоні та створило основу для професіонального футболу в Свердловську.

Протягом семи з половиною десятиліть свердловський "Шахтар" гідно представляв місто та область на футбольній карті України та СРСР, користуючись заслуженою повагою вболівальників та спеціалістів. Футбол став складовою соціального та культурного життя міста та району. Славна історія, любов вболівальників, масовість, позитивне ставлення керівництва міста сприяли успішному виступу команди.

Футбольні сезони 2011/12 та 2012/13 років виявилися найуспішнішими в історії клубу.

Виявивши майстерність, мужність, завзятість у досягненні мети, силу волі, свердловчани 25 травня 2012-го вперше за свою професіональну історію в чемпіонатах незалежної України зійшли на п'єдестал пошани. Про характер напруженої боротьби говорить той факт, що доля "бронзових" медалей у групі "Б" вирішилася лише в останньому турі.

Сезон 2011/12 років запам'ятався вболівальникам ще й тим, що вперше за історію свердловського футболу гра 1/16 фіналу розіграшу Кубка України з донецьким "Шахтарем" транслювалася зі стадіону імені М.І.Горюшкіна у прямому ефірі не лише на всю територію України, а й країни Європи та світу.

У сезоні 2012/13 років свердловський "Шахтар" посів друге місце у групі "Б", завоювавши тим самим "бронзові" медалі чемпіонату та право на ігри плей-оф за путівку до першої ліги; у розіграші національного Кубка "гірники" вперше дійшли до стадії 1/8 фіналу, де у запеклому протистоянні поступилися прем'єр-ліговій луцькій "Волині".

"Гірники" демонструють високу стабільність і за складом, і за грою, і результатами. Нашу команду суперники поважають та бояться. Тому не дивно, що у сезоні 2013/14 років від свердловського "Шахтаря" вболівальники чекали на серйозний ривок.

У найкоротші терміни було реконструйовано місцевий спорткомплекс. Якісно попрацював на трансферному ринку тренерський штаб Геннадія Сушка. Керівництвом клубу було поставлено завдання здобути путівку до першої ліги України.

На жаль, сезон 2013/14 років залишив неоднозначне враження. З одного боку після осіннього етапу чемпіонату свердловчани пішли на зимовий антракт на четвертому місці, маючи гарні шанси на підвищення у класі. Взимку команда провела три повноцінні навчально-тренувальні збори в Криму та Закарпатті, у міжсезоння відбулося якісне підсилення складу. Навесні продовжилася реконструкція клубної інфраструктури. Завдяки керівництву в особі президента клубу, генерального директора ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит", Героя України Олександра Миколайовича Богданова команда не мала проблем із фінансуванням. З іншого – бойові дії в Донецькій та Луганській областях, і, як наслідок, перенесення ігор, порушення тренувального та ігрового ритмів, розбалансування, порушення зіграності футболістів, заборона на ігри у Свердловську, ігри на нейтральних полях плюс травми провідних гравців.

Всі ці фактори в результаті позначилися на якості гри. "Шахтар" нагадував літак, підбитий на зльоті – летіти може, а ось набрати висоту ніяк не виходить. Але навіть, незважаючи на складну ситуацію, у якій команда опинилася, футболісти билися в кожній грі та набирали очки. На жаль, фінішні переконливі перемоги над суперниками не допомогли свердловчанам, які загубилися в переносах, зачепитися за "перехідне" четверте місце – лише трьох очок не вистачило для виконання поставленого завдання. У розіграші національного Кубка "гірники" знову дійшли до стадії 1/8 фіналу. Волею жереба свердловчани на власні очі побачили ще одного українського та європейського гранда – київське "Динамо" Олега Блохіна.

На жаль, бойові дії в регіоні так і не дозволили втілити мрії керівництва клубу, футболістів та вболівальників у реальність. ПФК "Шахтар" (Свердловськ) був змушений призупинити свої виступи в чемпіонаті України.

Пропонуємо вам згадати футболістів та поринути в атмосферу великого футболу, подивившись відео-сюжет "Кращі голи футбольного сезону 2013/14", підготовлений прес-службою ПФК "Шахтар" (Свердловськ).

Прес-служба ПФК "Шахтар"