ЧУ, 36 тур: "Арсенал-Київщ." - "Шахтар" Св - 1:2 (0:0)

«Арсенал-Київщина» 1:2 «Шахтар»
(Біла Церква) (0:0) (Свердловськ)

Чемпіонат України: друга ліга

36 тур, ст-н "Трудові резерви", 250 глядачів, +27℃

Склади команд

1. Русан 12. Гришин
7. Костюченко 13. Пащенко
19. Гетьман 6. Погорельцев
5. Ткачук 3. Ховбоша
15. Петрук 4. Яскович
17. 91'Запорожець 7. Коновалов
13. 51' (10)Куба 8. 55' (18)Тарануха
22. Пилипенко 9. Кислий
20. 60' (9)Швець 11. 60' (19)Каліновський
6. 58' (8)Желюк 5. 65' (10)15'Янченко
4. 83' (11)Маринчук 20. 56' (15)Івлєв

Запасні

12. Скворцов 1. Тукач
8. 58' (6)Тутаров 10. 65' (5)80'90'Артьоменко
9. 60' (20)Омельянов 14. Шеремет
10. 51' (13)Катрюк 15. 56' (20)67'Ткачов
11. 83' (4)Вакула 16. Поляниця
14. Кизилатеш 18. 55' (8)Фатій
18. Литвиненко 19. 60' (11)Мазур

Головні тренери

Вадим Мандрієвський Геннадій Сушко

Бригада арбітрів

Головний арбітр: Олександр Омельченко (Слов'янськ)
Асистент арбітра: Денис Сердюк (Полтава)
Асистент арбітра: Віктор Нижник (Вінниця)
4-ий арбітр: Олександр Сахно (Київ)
Інспектор ФФУ: Анатолій Свистун (Чернігів)

Свердловський "Шахтар" продовжує гостювати у мальовничому містечку Біла Церква. У п'ятницю "гірники" як господарі провели один із трьох, запланованих на Київщині, поєдинків проти ФК "Кремінь" (0:0). Сьогодні ж свердловці вийшли на газон стадіону "Трудові Резерви" вже в ролі гостей на матч 36-го туру проти місцевого ФК "Арсенал-Київщина".

Команди довго розгойдувалися – напевно, далася взнаки спека: на момент початку поєдинку позначка на термометрі знаходилася в районі сорока градусів. Через це арбітр зустрічі двічі (по разу в кожному з таймів) зупиняв гру, даючи футболістам можливість випити води. Перший момент виник біля воріт господарів на 20-й хвилині, коли здалеку пробив Кислий. Русан відбив м'яч перед собою, а Івлєв, який набігав на добивання, не влучив у ворота. Господарі відповіли небезпечним контрвипадом, проте Ігор Гришин дістався м'яча раніше нападаючого білоцерківців. Наприкінці тайму свердловці створили ще кілька моментів, але ні Івлєву, ні Погорельцеву, ні Янченку не вистачило точності.

Друга половина зустрічі за динамікою та створеними моментами разюче відрізнялася від першої. Спочатку суперники обмінялися дальніми ударами Кислого та Маринчука. Через кілька хвилин свердловці ще двічі били здалеку, але м'яч вперто летів повз створ воріт. А з 56-ї хвилини на полі почало відбуватися щось неймовірне – моменти виникали один за одним, м'яч практично не затримувався у центральній зоні. При цьому свердловці велику частину часу проводили в позиційних атаках, тоді як гості зробили ставку на контратаки. На тій же 56-й хвилині просто мав забивати Каліновський, але Олександр із забійної позиції не зміг переграти голкіпера. Контратака "канонірів", що відбулася у відповідь, завершилася небезпечним виходом на оперативний простір Швеця – удар у Артема не вийшов. Ще мить і вже "гірники" хапаються за голови – це Мазур увірвався до штрафного майданчика суперника лівим краєм, і замість передачі несподівано для всіх пробив у ближній кут, м'яч просвистів над лівою дев'яткою.

"Помаранчево-чорні" продовжували тиснути, і через хвилину знову було небезпечно біля воріт Русана. Микита Кислий чудово навісив на Янченка, який набігав на дальню штангу. Олександр у падінні головою здавався бив прицільно, але якимось дивом голкіпер господарів відбив м'яч за лицьову. Відповідь від гравців "Арсеналу" була у вигляді удару з-за меж штрафного майданчика гостей – удар прийшовся по центру і не причинив особливих проблем Гришину. Ну а на 67-й хвилині свердловці все ж таки досягли свого. Роман Коновалов зрячою передачею вивів на ударну позицію Ткачова, який вийшов на заміну. Микита чітко розібрався в ситуації і відправив м'яч у сітку воріт Русана. Після забитого м'яча наші хлопці не стали скидати оберти, а навпаки, з кожною хвилиною продовжували їх нарощувати. Цей натиск трохи збив темп господарів та їх контратаки стали менш безпечними, завершуючись на підступах до штрафного майданчика "гірників". На 73-й хвилині Микита знову відправив м'яч у ворота "канонірів", але цього разу 15-й номер перебував у "офсайді". Через дві хвилини Ткачов знову був на вістрі атаки, але захисник встиг випередити його, відвівши загрозу від своїх воріт.

Свердловці продовжували атакувати захисні редути білоцерківців. Двічі міг відзначитись Ховбоша. У першому моменті удар здалеку парирував голкіпер, а у другому Дмитро опинився на позиції лівого вінгера, увійшов до штрафної зони суперника, накрутив захисників і пробив упритул з правою дев'яткою. Міг відзначитись і Артеменко, але й йому трохи не вистачило точності. На 78-й хвилини прокинулися господарі та провели кілька непоганих вилазок. У першій Пилипенко та Петрук не змогли отримати користь з перспективного виходу на ворота "гірників", у другій – той же Петрук перевірив пильність нашого кіпера ударом здалеку, Гришин був на місці. На 86-й хвилині "Шахтар" мав подвоювати свою перевагу. Фатій отримав передачу на лінії воротарського майданчика, розвернувся і потужно пробив – поперечина. Через дві хвилини Роман, перехопивши м'яч у центрі поля і обігравши всіх захисників, які трапилися йому на шляху, увірвався до штрафного майданчика "канонірів". Захисникам вдалося зупинити півзахисника "гірників" лише ціною фолу – пенальті. До точки підійшов Олександр Артеменко і, не залишивши жодного шансу, майстерно переграв Русана . Здавалося все, справа зроблена. Проте за хвилину арбітр вказав на одинадцятиметрову позначку вже на іншому кінці поля. Роман Запорожець повторив слалом Фатія і був збитий у штрафному майданчику гостей. Сам постраждалий точно виконав пенальті – 1:2. Мінімальна перевага "Шахтаря" – саме такий результат зафіксував фінальний свисток Олександра Омельченка.

Свердловці знову створили безліч моментів, але забили всього двічі. Після матчу тренер "гірників" Едуард Штанченко зауважив: "Стільки моментів "Шахтар" не створив в жодному попередньому матчі. З грою у нас, схоже, все гаразд, але ось з реалізацією треба щось робити, тому що в наступному матчі ми зустрічаємося з одним із лідерів – "Гірником" з Кривого Рогу, і таке марнотратство може зіграти з нами злий жарт".