ЧУ, 13 тур: "Кристал" - "Шахтар" Св - 2:2 (2:0)

«Кристал» 2:2 «Шахтар»
(Херсон) (2:0) (Свердловськ)

Чемпіонат України: друга ліга

13 тур, ст-н "Кристал", 450 глядачів, +23℃

Склади команд

12. Холоша 1. Тукач
19. Швей 16. Поляниця
3. Жоров 14. Шеремет
69. 58' (17)38'Ленський 4. 46' (13)38'Яскович
21. 17'Кучеревський 10. Головко
23. Цой 7. 44'Коновалов
9. Дяченко 20. Хаблов
5. 90' (33)Піркавець 17. 39' (9)Лукашов
10. 64' (14)Озюм 5. 46' (8)Янченко
91. 73' (11)Козаченко 21. 71' (11)Борш
7. Манасян 19. 74' (18)Коробкін

Запасні

22. Касперович 12. Гришин
8. Потапенко 8. 46' (5)Тарануха
11. 73' (91)Антія 9. 39' (17)60'Салатін
14. 64' (10)Бічевой 11. 71' (21)77'Шарко
17. 58' (69)Барладим 13. 46' (4)Пащенко
18. Шевченко 15. Ткачов
33. 90' (5)Челідзе 18. 74' (19)Фатій

Головні тренери

Сергій Шевцов Геннадій Сушко

Бригада арбітрів

Головний арбітр: Артем Ноздрачов (Харків)
Асистент арбітра: Олександр Жуков (Харків)
Асистент арбітра: Олексій Вітт (Київ)
4-ий арбітр: Павло Сальніков (Херсон)
Інспектор ФФУ: Олександр Олейнік (Сімферополь)

До Херсона свердловський "Шахтар" прибув за день до гри, у п'ятницю. Місто зустріло команду похмурою погодою та перекритими вулицями. У день гри Херсон святкував свій 235-й день народження, тому не було жодних сумнівів у тому, що гравці "Кристала" будуть битися на полі щосили, щоб у цей день зробити своїм уболівальникам та мешканцям міста приємний подарунок. І після першого тайму, мабуть, ніхто не сумнівався, що господарям це вдасться.

Початок матчу в основному проходив у центрі поля в рівній боротьбі. Перший небезпечний момент виник біля воріт "Шахтаря" на 12-й хвилині. Тукач взяв удар херсонців із семи метрів по центру воріт. За кілька хвилин господарі провели ще одну атаку. Цой підхопив м'яч у центрі поля, пройшов центром і пробив з-за меж штрафного майданчика. М'яч рикошетом від захисника "Шахтаря" високою дугою опустився на сітку воріт. Суддя вказав на кутовий, після подачі якого Вадим Кучеревський ударом головою відкрив рахунок у матчі. У відповідь свердловці спорудили на 22-й хвилині непогану атаку, але, на жаль, безрезультатну. Олексій Лукашов навісив з лівого флангу на Ясковича, що набігав на дальню штангу. Олександр пробив зльоту, але не влучив у створ воріт.

Далі гра проходила на рівних із невеликою перевагою свердловців у володінні м'ячем, але в завершальній стадії атак у підопічних Сушка нічого не виходило. А ось господарі своїм моментом скористалися. На 38-й хвилині херсонці провели швидку атаку, в якій заробили пенальті. Роман Ленський чітко реалізував одинадцятиметровий – 2:0. Здавалося, що гірше вже не може бути, але на 44-й хвилині з'ясувалося протилежне. За нецензурну лайку в бік арбітра було вилучено з поля Романа Коновалова. "Шахтар" залишився в меншості і, здавалося, що результат матчу вже вирішений, але, забігаючи наперед, скажемо, що у другому таймі "гірники" довели передчасність таких висновків.

Наприкінці першого тайму на поле замість Лукашова вийшов Салатін, а у перерві Ясковича та Янченка замінили відповідно Пащенко та Тарануха. У роздягальні Геннадій Сушко знайшов потрібні слова, щоб завести своїх гравців, тому у другій половині гра "Шахтаря" засяяла яскравими фарбами. Прокинувся бойовий дух, якого так не вистачало в першому таймі. "Гірники" повністю забрали ініціативу у свої руки, точніше ноги, і влаштували справжній штурм на ворота "Кристала" і на 60-й хвилині були винагородженні. Павло Тарануха подав зі штрафного і Вадим Салатін ударом головою відправив м'яч над голкіпером господарів у дальній кут воріт.

Після забитого голу "Шахтар" не збирався зупинятися і продовжив атакувати. Господарі явно розгубилися від такого тиску, зрідка проводячи контратаки. Склалося враження, що у меншості грали саме вони, а не свердловці. "Гірники" продовжували тиснути і на 77-й хвилині досягли свого. Антон Шарко, стоячи спиною до воріт, майстерним ударом з розвороту відправив м'яч у сітку впритул зі штангою – 2:2. Господарі спробували переламати перебіг поєдинку, але всі їхні атаки розбивалися об захисні редути "Шахтаря". Наприкінці матчу свердловці взагалі могли виграти. У ході стрімкої атаки Роман Фатій увійшов до штрафного майданчика "Кристала" і пробив. Збоку здалося, що м'яч у воротах, але він лише зачепив сітку із зовнішнього боку. Це був останній небезпечний момент у матчі.

Отже, підіб'ємо підсумок: у першому таймі команди продемонстрували рівну гру, єдиним мінусом у свердловців була відсутність думки в атаці, на відміну від господарів, які своїми моментами скористалися на 100%, та й не забуваємо про зовсім необов'язкову червону картку. Врятувався "Шахтар" завдяки своєму бойовому духу і тренерському чуттю Геннадія Сушка (обидва голи "Шахтаря" забили гравці, які вийшли на заміну).

Матч показав, що проблеми в останніх іграх "гірників" майже на 100% пов'язані з психологією, усувати які потрібно в терміновому порядку до домашньої гри з ФК "Мир". Майбутній матч хоч і є кубковим і не додасть очок у чемпіонаті, але у разі успіху перемога над одним із лідерів другої ліги, без сумніву, дасть команді необхідний поштовх уперед.